Dorsz

Rejon: Atlantyk, Pacyfik
82 kcal, 17g białka

Dorsz to duży (przeciętnie 1,25 metra długości) drapieżnik, żyjący w oceanach. Jego pyszne, białe mięso jest jednym z najbardziej cenionych w kuchniach świata. Szacuje się, że sami Brytyjczycy wydają na tę rybę 350 milionów funtów rocznie! Wpływa na to ma nie tylko smak, ale także jego wartości odżywcze. Dorsz to ryba chuda, a za to bogata w białko. Ponadto jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, fosforu oraz witaminy: A, B12 i D.

Pokaż przepisy z tą rybą

Pstrąg

Rejon: Alaska, Kalifornia, Europa
140 kcal, 20g białka

Pstrąg to gatunek ryb, który słynie z tego, że uwielbia czystą wodę, wobec czego zamieszkuje głównie górskie potoki i czyste rzeki. Oznacza to, że jego mięso jest zawsze najwyższej jakości! Ta bardzo popularna w Polsce ryba wyróżnia się także wartościami odżywczymi. Stanowi doskonałe źródło białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin: A, B i D. Jest przy tym jedną z najchudszych ryb słodkowodnych!

Pokaż przepisy z tą rybą

Łosoś

Rejon: koło polarne, Atlantyk
140 kcal, 20g białka

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ryb na całym świecie. Młode osobniki rodzą się i dorastają w słodkiej wodzie, by po pewnym czasie wyemigrować do zbiorników słonowodnych. Kiedy są gotowe na tarło – wracają do rzek. Co ciekawe – zwykle tych, w których same przyszły na świat! Oprócz fenomenalnego smaku, łosoś charakteryzuje się także bogactwem wartości odżywczych. Stanowi doskonałe źródło białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin: B6, B12 i D.

Pokaż przepisy z tą rybą

Śledź

Rejon: Atlantyk, Bałtyk
160 kcal, 19 g białka

Śledź to jedna z najważniejszych historycznie ryb na świecie. To właśnie w celu połowu tych ryb zbudowano osady rybackie, które z czasem zmieniły się w olbrzymie miasta, takie jak Amsterdam czy Kopenhaga. W średniowieczu był to główny element kuchni podczas dni postnych, a tych było w niektórych miejscach nawet ponad sto w roku! Trzeba przyznać, że to idealna ryba do takiego spożywania, ponieważ charakteryzuje się bogactwem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin – w szczególności D i E.

Pokaż przepisy z tą rybą

Sum

Rejon: morza i rzeki Europy
95 kcal, 16g białka

Sum to słodkowodna ryba, która słynie przede wszystkim ze swoich okazałych “wąsów”, którym zawdzięcza nawet angielską nazwę – “catfish”. Mało kto wie, że sumy wyrózniają się czymś jeszcze – mają ponad 27 tysięcy kubków smakowych, czyli prawie 3 razy więcej od człowieka! Na szczęście nie potrzeba aż tylu, aby docenić jego doskonały smak. Ten gatunek ryb charakteryzuje się także bardzo wysoką jakością białka, dobrym stosunkiem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz bardzo dużą zawartością witaminy D.

Pokaż przepisy z tą rybą
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności