Gęsta, kremowa, aromatyczna i zdrowa – taka właśnie jest zupa dyniowa z tego przepisu. W połączeniu z wędzonym łososiem i grzankami ziołowymi jest absolutną eksplozją jesiennych smaków.
Zupa dyniowa z łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Obierz dynię, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Całość zalej sporą ilością wody. Gotuj do czasu aż dynia zmięknie (ok. 15 min). Odcedź wodę od dyni (zachowaj wywar na wypadek, gdybyś wolał nieco rzadszy krem). Kawałki dyni zmiksuj na gładką masę blenderem ręcznym lub robotem kuchennym.
2. Dodaj śmietanę i bulion drobiowy. Całość zagotuj.
3. Dodaj startą z pomarańczy skórkę i sok. Dopraw solą oraz pieprzem. Jeśli uważasz, że krem jest zbyt gęsty, dodaj tyle wywaru z dyni, ile będzie potrzeba do uzyskania pożądanej konsystencji.
4. Filety z łososia pokrój w kostkę i podgrzej w piekarniku lub rozłóż bezpośrednio w miseczkach.
5. Zupę przelej do miseczek, a całość posyp świeżą kolendrą lub kiełkami.