Zapiekanka rybna z gnocchi
Opis przepisu
Pyszny obiad dla całej rodziny chyba nie może być prostszy do wykonania. W zaledwie pół godziny wyczarujesz wiosenny i zdrowy posiłek.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
350g gnocchi
200 ml mleka półtłustego
2 łyżki mąki kukurydzianej
400g łososia i krewetek
4 dymki, pokrojone w plasterki
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub 1/2 łyżki drobno posiekanego estragonu
150 ml kremu fraîche
1 łyżeczka kaparów
200g groszku
250g gotowanych na parze brokułów lub zielonej fasoli
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Włóż gnocchi na głęboką patelnię i zalej wrzątkiem, dodaj szczyptę soli. Duś przez 2-3 minuty, odcedź i pozostaw do delikatnego ostygnięcia.
2. Połącz odrobinę mleka z mąką kukurydzianą. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj resztę mleka. Mieszankę wlej na patelnię, następnie dodaj rybę, przyprawy i cebulkę – całość podduś. Zwiększ moc palnika i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, a ryba będzie ugotowana, około 4-5 minut. Dodaj zioła, crème fraîche, kapary i groszek i ponownie zagotuj.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Do naczynia żaroodpornego przelej zawartość patelni, a na wierzchu ułóż gnocchi. Kluski posmaruj odrobiną oliwy i dopraw czarnym pieprzem. Piecz przez 5-10 minut lub do momentu, gdy gnocchi się zarumienią. Podawaj z brokułami lub fasolką szparagową.
Zostaw recenzję