Gofry nie muszą być tylko słodkim deserem! Ich wytrawna, szpinakowo-serowa wersja stanowi np. doskonały pomysł na śniadanie. Szczególnie w wersji z łososiem wędzonym i jajkiem.
Wytrawne szpinakowo-serowe gofry z łososiem i jajkiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Zacznij od rozgrzania gofrownicy.
2. Rozdziel żółtka od białek w dwóch jajkach. Żółtka wymieszaj z mlekiem i 125 g masła. Białka odłóż na razie na bok.
3. Wsyp mąkę z solą do dużego naczynia i na jej szczycie zrób wgłębienie.
4. Do wgłębienia wlej mieszankę mleka, masła i żółtek. Wymieszaj, aż całość będzie stanowić jednolitą masę. Dorzuć do niej 150 g rozdrobnionej fety, parmezan i odsączony szpinak. Ponownie wymieszaj.
5. Ubij wcześniej odstawione białka na sztywno i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj.
6. Wlej po pół szklanki powstałej masy na każdą połówkę płyty w gofrownicy. Zamknij pokrywę i smaż, aż gofry dobrze się zarumienią.
7. Na dużej patelni rozpuść kawałek masła i rozbij pojedynczo pozostałe jajka. Smaż je aż białko się zetnie - mają to być jajka sadzone.
8. Na każdym gofrze ułóż jajko sadzone i 25 g łososia wędzonego. Posyp pozostałym serem feta i kiełkami. Gotowe!