Ta bardzo prosta potrawa jest otoczona niemalże kultem w pewnych rejonach Skandynawii. Dlaczego? Bo zwiastuje przybycie wiosny! Gdy tylko na rynku pojawiają się młode ziemniaki, Skandynawowie z wielką chęcią przyrządzają je z dodatkiem śledzia w każdej postaci. Dlaczego zatem nie wykorzystać do tego marynowanego śledzia z kolorowym pieprzem?
Wiosenne młode ziemniaki ze śledzikiem
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia skandynawska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Ziemniaki możesz podać na dwa sposoby - obrane lub w mundurkach. W tym drugim przypadku dobrze je umyj! Z kolei w pierwszym wcale nie musisz używać obieraczki. Skórka świeżych młodych ziemniaków schodzi po przetarciu gąbką lub nawet gołymi rękami pod zimną wodą.
2. Aby ugotować młode ziemniaki, najlepiej wlać wodę do średniej wielkości garnka i zagotować ją. Następnie dodaj szczyptę soli i trochę koperku (większość jednak zostaw na później), odczekaj 2-3 minuty i dodaj ziemniaki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut. Upewnij się, że woda przez cały czas przykrywa ziemniaki!
3. Po tym czasie wylej wodę i delikatnie pozbądź się rozgotowanego koperku. Ziemniaki możesz jeszcze na chwilę umieścić w rondlu (bez wody) i postawić na małym ogniu, aby odparowały. Regularnie potrząsaj, aby się nie przypaliły!
4. Gdy ziemniaki już odparują, połóż na nich łyżkę masła, aby się rozpuściło i posyp obficie świeżym koperkiem.
5. Wyciągnij filety ze śledzia ze słoika i pokrój je na mniejsze kawałki. Podaj razem z ziemniakami oraz - ewentualnie - dodatkiem śmietany, cebulki i jajka.
Kieszonki na grilla z łososiem
Kieszonki na grilla z łososiem