Wiosna zasadniczo już za pasem, więc warto przygotować domowe menu na jej przybycie. Świetnym wyborem na przywitanie tej pory roku jest kultowa sałatka Caesar, która – o dziwo – została wymyślona w… Meksyku! Jej zaletą jest to, że nie wymaga jeszcze wykorzystania nowalijek, a już zachwyca wiosenną lekkością. I doskonale smakuje z łososiem!
Wiosenna sałatka Caeasar z wędzonym łososiem
Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia meksykańska
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. W niedużym naczyniu wymieszaj ze sobą 3 łyżki oliwy, ocet winny, musztardę dijon, koperek, szczypiorek i opcjonalnie kapary. Powstały sos odstaw na chwilę na bok.
2.
Dwie kromki białego pieczywa posmaruj pozostałą oliwą z obydwu stron. Zgnieć ząbek czosnku i również posmaruj nim pieczywo. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni, aż się dobrze zarumieni z dwóch stron. Po zdjęciu kromek z patelni pokrój je w kostkę.
Dwie kromki białego pieczywa posmaruj pozostałą oliwą z obydwu stron. Zgnieć ząbek czosnku i również posmaruj nim pieczywo. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni, aż się dobrze zarumieni z dwóch stron. Po zdjęciu kromek z patelni pokrój je w kostkę.
3. Dobrze wypłucz sałatę i porwij ją na kawałki. Ułóż je w naczyniu i dodaj do nich awokado i ogórka (jeśli zamierzasz ich użyć) oraz łososia pokrojonego na nieduże kawałki.
4. Zetrzyj parmezan używając obieraczki do warzyw (aby miał postać cienkich plasterków) i dodaj do sałatki.
5. Zalej całość sosem i ewentualnie dodaj czarny sezam. Podawaj z przygotowanymi wcześniej grzankami.