Warzywne zawijańce z łososiem, to zdrowa, smaczna i chrupiąca przekąska dla każdego miłośnika „zieleniny” a jednocześnie alternatywa dla tradycyjnych, pszennych wrapów dla tych wszystkich, którzy z różnych względów nie chcą lub nie mogą spożywać produktów mącznych.
Warzywne zawijańce z łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Z sałaty lodowej pooddzielać pojedyncze liście. Świeże mango obrać i pokroić w większe kostki (opcjonalnie odmrozić gotowe, mrożone kostki mango). Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie paski. Rzodkiewki umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wędzonego łososia podzielić na mniejsze części.
2.
Na liściu sałaty lodowej układać przygotowane produkty według własnego upodobania co do ilości i kolejności. Ważne, żeby nałożyć tyle składników, żeby bez problemu można było zawinąć je w liściu sałaty. Do każdego zawijańca wbijamy po bokach po wykałaczce (w celu stabillizacji naszych ruloników), po czym przekrawamy nasze zawijańce na pół.
Na liściu sałaty lodowej układać przygotowane produkty według własnego upodobania co do ilości i kolejności. Ważne, żeby nałożyć tyle składników, żeby bez problemu można było zawinąć je w liściu sałaty. Do każdego zawijańca wbijamy po bokach po wykałaczce (w celu stabillizacji naszych ruloników), po czym przekrawamy nasze zawijańce na pół.
3. Na dużym talerzu rozsypać rukolę dla dekoracji i układać warzywne zawijańce z łososiem. Podawać z sosem słodko-kwaśnym. (do takiej przekąski pasują różne sosy, dlatego możemy podawać ją z naszym ulubionym sosem lub jednocześnie z kilkoma sosami - do wyboru dla każdego).