Warzywne zawijańce z łososiem
Opis przepisu
Warzywne zawijańce z łososiem, to zdrowa, smaczna i chrupiąca przekąska dla każdego miłośnika „zieleniny” a jednocześnie alternatywa dla tradycyjnych, pszennych wrapów dla tych wszystkich, którzy z różnych względów nie chcą lub nie mogą spożywać produktów mącznych.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
Wędzony łosoś atlantycki SuperFish
Sałata lodowa
Mango świeże lub mrożone w kostkach
Świeże liście szpinaku
Kawałek papryki czerwonej
Rukola
Kilka rzodkiewek
2 ogórki gruntowe
1 cebula czerwona
Sos słodko-kwaśny
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Z sałaty lodowej pooddzielać pojedyncze liście. Świeże mango obrać i pokroić w większe kostki (opcjonalnie odmrozić gotowe, mrożone kostki mango). Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie paski. Rzodkiewki umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wędzonego łososia podzielić na mniejsze części.
2.
Na liściu sałaty lodowej układać przygotowane produkty według własnego upodobania co do ilości i kolejności. Ważne, żeby nałożyć tyle składników, żeby bez problemu można było zawinąć je w liściu sałaty. Do każdego zawijańca wbijamy po bokach po wykałaczce (w celu stabillizacji naszych ruloników), po czym przekrawamy nasze zawijańce na pół.
Na liściu sałaty lodowej układać przygotowane produkty według własnego upodobania co do ilości i kolejności. Ważne, żeby nałożyć tyle składników, żeby bez problemu można było zawinąć je w liściu sałaty. Do każdego zawijańca wbijamy po bokach po wykałaczce (w celu stabillizacji naszych ruloników), po czym przekrawamy nasze zawijańce na pół.
3. Na dużym talerzu rozsypać rukolę dla dekoracji i układać warzywne zawijańce z łososiem. Podawać z sosem słodko-kwaśnym. (do takiej przekąski pasują różne sosy, dlatego możemy podawać ją z naszym ulubionym sosem lub jednocześnie z kilkoma sosami - do wyboru dla każdego).
Zostaw recenzję