Uromaki z łososiem

Sekretem dobrego sushi j są bardzo świeże produkty i tak dobrane przyprawy, by zachowaj naturalny smak. Sushi, czyli rybę i ryż wymyślono już w VI w w Azji. Przekładając rybę ryżem przyciskając kamieniem, tak można było przechowywać ją rok. Ktoś zauważył, ze ryby zakwaszają ryż i tak powstało pierwsze sushi. W XVII wielu przyśpieszono kwaszenie ryżu mieszkając z octem ryżowym. Sushi przygotowuje się przeważnie ze świeżych ryb, owoców morza, warzyw. Podawane jest z marynowanym imbirem który odświeża kubki smakowe, sosem sojowym i wasabi. Przygotowałam sushi z łososiem, serkiem philadelphia, ogórkiem i polskimi truskawkami, ryż, nori . Drugie sushi to łosoś wędzony, węgorz wędzony, omlet tamago, serek philadelphia, ryż,nori.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Uromaki z łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć, aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę. Następnie odlać wodę i ryż zalać wodą Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. W tym czasie nie wolno do niego zaglądać. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku).
    2. 2 Jajka wbić do miseczki, wymieszać je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna). W osobnej miseczce wymieszać 2 łyżki bulionu dashi, ¼ łyżeczki sosu sojowego, cukier i sól do smaku. Dodać przygotowaną mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek. Rozgrzać patelnię do tamago lub kwadratową i natłuścić olejem w sprayu. Wlać 1/3 rozmąconych jajek na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki).Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce. Ponownie natłuścić powierzchnię Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię aby płynna masa dostała się pod niego .Gdy warstwa omletu zacznie tężeć, przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę. Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób. Pod koniec przy pomocy drewnianej łopatki utworzyć zgrabny, prostokątny kształt, przyciskając ją do omletu. Po wystygnięciu podzielić na pół, następnie na paski.
    3. Przygotowując urokami zaczynamy od obłożenia maty folią spożywczą. Na niej układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając całą powierzchnię płatu. Delikatnie odwróciłam na drugą stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam ogórka, serek, truskawki, uniosłam brzeg, delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam. Na wierzchu ułożyłam plastry łososia. Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki. Posypałam jadalnymi kwiatami.
    4. Druga wersja: Na macie układamy arkusz nori błyszczącą stroną na spód. Ryż nakładamy na nori przykrywając cała powierzchnie płatu. Delikatnie odwróciłam na druga stronę, tak by ryż znalazł się na spodzie. Na nori nałożyłam ogórka, serek, omlet japoński, kawałki wędzonego węgorza. Uniosłam brzeg delikatnie zwinęłam w rulon docisnęłam. Na wierzchu ułożyłam plastry łososia. Uromaki pokroiłam na mniejsze kawałki. Posypałam jadalnymi kwiatami.
    5. Proszek wasabi wymieszać z wodą aby powstała zwarta masa.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności