Ukha

Na chłodniejsze dni polecamy Ukhę, czy jak niektórzy wolą ją nazywać Uchę, czyli zupę rybne według przepisu prosto z Rosji. Czym różni się od zwykłej zupy rybnej? Jest bardziej zawiesista – w konsystencji przypomina krupnik. Jej nazwa pochodzi od starorosyjskiego określenia na wywar – jucha.

Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Ukha

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. Przygotuj warzywa: obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój je w kostkę. Posiekaj cebulę i koperek.
    2. Do garnka wlej wodę i dopraw ją solą. Kiedy się zagotuje, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj aż będą miękkie (ok. 15-20 minut).
    3. Gdy ziemniaki będą miękkie, włóż do garnka pokrojonego sandacza. Gotuj ok 2-3 minuty, do czasu, aż ryba przestanie być przezroczysta.
    4. Dodaj koperek oraz pieprz.
    5. Przelej zupę do misek i do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany.
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności