Nie ma w Polsce nic bardziej świątecznego od tradycyjnego śledzia w śmietanie! Tę kultową potrawę można szybko i łatwo przyrządzić samemu, ku uciesze gości. Oto idealny przepis!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie
Kategoria: Potrawy świąteczne
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia polska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Wyciągnij wszystkie filety śledzia ze słoika, odsącz je i pokrój na mniejsze kawałki. Nie wyrzucaj cebulki, która zostanie w słoiku! Zamiast tego, również ją odsącz.
2. Umieść kawałki śledzia w naczyniu. Dodaj cebulkę i starte jabłko.
3. Szybko (aby zapobiec brązowieniu jabłka) dodaj śmietanę. Dopraw pieprzem i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
4. Przed podaniem obierz i ugotuj ziemniaki. Umieść je w naczyniu, w którym podasz potrawę i przykryj śledziem w śmietanie. Gotowe!