Tradycyjny polski śledź w śmietanie
Opis przepisu
Nie ma w Polsce nic bardziej świątecznego od tradycyjnego śledzia w śmietanie! Tę kultową potrawę można szybko i łatwo przyrządzić samemu, ku uciesze gości. Oto idealny przepis!
Kategoria: Potrawy świąteczne
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia polska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1 słoik filetów ze śledzia z krojoną cebulką SuperFish
1 jabłko (najlepiej kwaśne)
1 szklanka śmietany
3-5 ziemniaków
Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Wyciągnij wszystkie filety śledzia ze słoika, odsącz je i pokrój na mniejsze kawałki. Nie wyrzucaj cebulki, która zostanie w słoiku! Zamiast tego, również ją odsącz.
2. Umieść kawałki śledzia w naczyniu. Dodaj cebulkę i starte jabłko.
3. Szybko (aby zapobiec brązowieniu jabłka) dodaj śmietanę. Dopraw pieprzem i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
4. Przed podaniem obierz i ugotuj ziemniaki. Umieść je w naczyniu, w którym podasz potrawę i przykryj śledziem w śmietanie. Gotowe!
Zostaw recenzję