Śledź na wigilijnym stole obecny jest nie tylko w polskiej tradycji. Równie łatwo znaleźć go wśród wigilijnych potraw u naszych zachodnich sąsiadów. Np. w tej pysznej sałatce!
Tradycyjna niemiecka sałatka ze śledzia
Kategoria: Potrawy świąteczne
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia niemiecka
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. W dużym naczyniu wymieszaj śmietanę z sokiem cytrynowym.
2. Dodaj do nich ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, odsączonego i pokrojonego w kostkę śledzia oraz seler naciowy. Delikatnie wymieszaj.
3. Dodaj pokrojone w kostkę i ugotowane buraczki i wymieszaj.
4. Dopraw pietruszką, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Możesz też dodać nieco cebulki ze słoika po śledziach. Smacznego!