Z naszym przepisem na pyszne szaszłyki z łososiem zamienisz każde spotkanie ze znajomymi w śródziemnomorską ucztę. Co najlepsze, aby je przygotować wcale nie potrzebujesz grilla – wystarczy patelnia.
Szaszłyki z łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 6 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Przygotuj marynatę. W małej misce połącz ze sobą oliwę, skórkę i sok z cytryny, czosnek, oregano, tymianek, chilli, kmin, sól i pieprz. Do powstałej mikstury wrzuć kawałki łososia, cukinię i cebulę. Pozostaw na ok. 20 minut lub wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę.
2. Nadziej zamarynowanego łososia oraz warzywa na szpikulce. Jeśli używasz drewnianych lub bambusowych, zwilż je uprzednio wodą.
3. Ułóż szaszłyki na rozgrzanej patelni i smaż przez ok . 15 minut, co jakiś czas przekręcając je, aby usmażyły się z każdej strony.