Organizujesz imprezę sylwestrową i nie masz pomysłu na przekąski? A może po prostu chcesz poczęstować gości czymś innym niż paluszki i czipsy? Proponujemy przysmak kuchni rosyjskiej, czyli drożdżowe placuszki zwane blinami. Nasz wersja jest wytrawna, ale możesz przygotować je również na słodko, bo przepis na ciasto pozostanie taki sam.
Sylwestrowe bliny z twarożkiem łososiowym
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 20 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodaj drożdże i wymieszaj, aż do ich rozpuszczenia się.
2. W misce połącz wszystkie mokre składniki i dodaj mleko z drożdżami, wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodaj do nich przesianą mąkę, wymieszaj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Serek wymieszaj z rozdrobnionym łososiem oraz posiekanym koperkiem. Posól delikatnie i popieprz.
4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podaj z serkiem łososiowym i udekoruj koperkiem i kawiorem.