Sylwestrowe bliny z twarożkiem łososiowym
Opis przepisu
Organizujesz imprezę sylwestrową i nie masz pomysłu na przekąski? A może po prostu chcesz poczęstować gości czymś innym niż paluszki i czipsy? Proponujemy przysmak kuchni rosyjskiej, czyli drożdżowe placuszki zwane blinami. Nasz wersja jest wytrawna, ale możesz przygotować je również na słodko, bo przepis na ciasto pozostanie taki sam.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 20 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1 opakowanie łososia wędzonego na zimno w dymie dębowym SuperFish
1 opakowanie serka do smarowania o smaku naturalnym
25 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
250 g mąki pszennej
1 żółtko
50 gr roztopionego masła
olej do smażenia
sól i pieprz
kawior i koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodaj drożdże i wymieszaj, aż do ich rozpuszczenia się.
2. W misce połącz wszystkie mokre składniki i dodaj mleko z drożdżami, wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodaj do nich przesianą mąkę, wymieszaj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Serek wymieszaj z rozdrobnionym łososiem oraz posiekanym koperkiem. Posól delikatnie i popieprz.
4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj ciasto łyżką stołową. Bliny smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podaj z serkiem łososiowym i udekoruj koperkiem i kawiorem.
Zostaw recenzję