Świąteczne francuskie roladki z wędzonym łososiem
Opis przepisu
Na świątecznym stole nie może zabraknąć również tych kultowych przysmaków z ciasta francuskiego, chociaż sprawdzą się one doskonale również po Bożym Narodzenie. Wiedzieliście, że można je w bardzo pyszny sposób przyrządzić także z łososiem wędzonym? Oto niezawodny sposób!
Kategoria: Potrawy świąteczne
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1 duża rolka ciasta francuskiego (ok. 300 g)
1 jajko
5 łyżek serka śmietankowego
100 g łososia wędzonego na zimno SuperFish
szczypta szczypiorku
Opcjonalnie 1 łyżka ziaren maku
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rozwiń rolkę ciasta francuskiego i posmaruj jej jedną stronę roztrzepanym jajkiem. Jeśli chcesz dodać mak do swoich roladek - posyp nim równomiernie tę stronę - tak, aby ziarna przykleiły się do jajka.
2. Obróć ciasto na drugą stronę i posmaruj ją serkiem śmietankowym. Następnie ułóż na nim plastry łososia i delikatnie posyp szczypiorkiem. pamiętaj aby zostawić ok. dwucentymetrowy pasek samego ciasta wzdłuż jednego z dłuższych boków.
3. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż krótszego boku - od strony bez paska samego ciasta, do wspomnianego paska. Ciasto nie powinno być zwinięte zbyt ściśle.
4. Ściśnij lekko palcami powstały rulon, aby pasek samego ciasta skleił się z resztą. Następnie pokrój rulon na ok. dwucentymetrowe plastry.
5. Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni i piecz roladki przez ok. 25-30 minut (aż delikatnie zbrązowieją). W połowie obróć je na drugą stronę. Gotowe!
Kieszonki na grilla z łososiem
Kieszonki na grilla z łososiem
Zostaw recenzję