Świąteczne stoły tradycyjnie aż uginają się od rybnych potraw. Jedną z najpyszniejszych i najpopularniejszych – szczególnie na wschodzie, jest szuba, czyli tradycyjna warstwowa sałatka z warzyw i śledzia. Oto przepis na jej doskonałą wersję!
Świąteczna szuba ze śledziem
Kategoria: Potrawy świąteczne
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnia rosyjska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Po ugotowaniu warzyw i jajek, wyciągnij filety śledzia ze słoika i pokrój je w średniej wielkości kostkę.
2. 2 z ugotowanych jajek przekrój na pół i wyciągnij z nich żółtka. Odłóż je na bok (przydadzą się do udekorowania szuby na samym końcu). Białka tych dwóch jajek wraz z pozostałymi czterema w całości, zetrzyj drobno do jednego naczynia. Odłożone dwa żółtka zetrzyj do oddzielnego.
3. Wymieszaj pokrojonego śledzia z cebulą (możesz też dodać cebulę ze słoika po śledziu).
4. Wymieszaj majonez z posiekanym czosnkiem.
5. Do kolejnego kroku przyda ci się pierścień do deserów o średnicy ok. 20 cm. Jeśli taki posiadasz, połóż go na dużym talerzu. Jeśli nie - pomiń ten krok, a całość przyrządź np. w wysokiej misce. Możliwe jest też wykorzystanie mniejszych pierścieni do przyrządzenia pojedynczych porcji - takich jak na zdjęciu.
6. Ułóż śledzia z cebulką wewnątrz pierścienia lub na dnie miski. Dobrze je ugnieć, aby powstała warstwa była dosyć zwarta.
7. Przykryj śledzia z cebulką cienką warstwą majonezu z czosnkiem i dopraw pieprzem.
8. Następną warstwę ułóż ze startych ziemniaków i dosyć hojnie przykryj je majonezem z czosnkiem. Znowu dopraw - tym razem solą i pieprzem.
9. Teraz ułóż warstwę ze startych jajek (z wyłączeniem dwóch oddzielonych żółtek) i również przykryj ją delikatnie majonezem z czosnkiem.
10. Kolejna warstwę wykonaj ze startej marchewki i tradycyjnie przykryj ją majonezem z czosnkiem. Dopraw ponownie solą i pieprzem.
11. Ostatnia warstwa to buraki. Ułóż je na górze potrawy i przykryj cienką warstwą majonezu z czosnkiem. Dopraw pieprzem i udekoruj odłożonymi żółtkami.
12. Wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc, ale jeśli ci się spieszy - wystarczy godzina. Gotowe! Smacznego!
Kieszonki na grilla z łososiem
Kieszonki na grilla z łososiem