Jeśli masz ochotę na rybę, ale nieco inną niż tradycyjny pstrąg czy łosoś, doskonałym pomysłem będzie tuńczyk. Stek z tej ryby to wyśmienite danie – jest prosty w przygotowaniu i można go podawać z wieloma dodatkami.
Stek z tuńczyka z wiosenną sałatką
Kategoria: Potrawy z tuńczykiem
Główny składnik: Tuńczyk
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Włóż steki z tuńczyka do szklanego naczynia i dolej 3 łyżki oliwy. Zrób to w taki sposób, aby każdy stek był polany oliwą. Odstaw na ok. 30 minut.
2. Obierz ogórka i przekrój go wzdłuż na pół. Usuń nasiona, a następnie pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z resztą składników (pomidor, chilli, pietruszka, dymka, sok z cytryny, łyżka oliwy), doprawiając według uznania.
3. Rozgrzej patelnię i smaż na niej steki po ok. 2 minuty z każdej strony. Uwaga – nie dolewaj oliwy na patelnię. Po usmażeniu zdejmij steki z ognia i odstaw na 3-5 minut. Podawaj z sałatką.