Smażony śledź z limonką i pieprzem
Opis przepisu
To nieoczywiste połączenie sprawi, że spojrzycie na śledzia z innej perspektywy. Klasyczna potrawa zyskuje zagranicznego twistu, który rozbudzi wasze kubki smakowe i sprawi, że nigdy więcej nie pomyślicie w klasyczny sposób o śledziu!
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
2 duże filety śledzia
2 limonki
Łyżka mąki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Zetrzyj skórkę z limonki i połącz z pieprzem, potem dodaj mąkę. Wszystko razem wymieszaj i wysyp na płaski talerz.
2. Wytrzyj śledzie do sucha i obficie posyp panierką.
3. Rozgrzej patelnię i smaż filety po 2-3 minuty. Gdy ryba będzie mieć złocisty kolor, przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Serwuj posypanego solą z młynka oraz resztą skórki z limonki i wyciśnij z niej sok.
Zostaw recenzję