Szukasz eksplozji smaku na talerzu? Ten niezwykły przepis zaspokoi Twoje kubki smakowe a przy okazji zadba o Twoje lepsze samopoczucie!
Smażony łosoś ze szpinakiem i cytryną
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek a następnie dodaj cebulę. Smaż około 6 minut. Dodaj czosnek, smaż około minuty. Dodaj szpinak, i przykręć moc. Dodaj soli i pieprzu. Następnie dodaj sok oraz skórkę z cytryny, całość przełóż na oddzielny talerz.
3. Następnie znowu podgrzej oliwę na patelni i zacznij smażyć filety z łososia. Przypraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut. Odwróć rybę skórą do dołu i polej ją winem.
4. Włóż rybę na patelni na 6 minut do piekarnika.
5. Rozłóż szpinak na dwa talerze i na to połóż gotowego łososia. Polej talerze sokiem z cytryny i wykończ skórką z cytryny oraz bazylią.