Absolutna klasyka kuchni śródziemnomorskiej, czyli smażone kalmary. Są niesamowicie proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Możesz przygotować je jako zakąskę do dania głównego lub jako finger food na imprezę.
Smażone kalmary
Główny składnik: Kalmary
Czas całkowity: 40 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Rozgrzej frytownicę powietrzną do 400°C. W płytkiej misce wymieszaj mąkę i sól. W innej płytkiej misce ubij jajko i mleko. W trzeciej płytkiej misce wymieszaj bułkę tartą, sól i pieprz. Zanurzaj kalmary w mieszance mąki, następnie mieszance jajecznej i mieszance z bułką tartą.
2. Rozdziel kalmary na partie. Układaj je w koszu frytownicy w pojedynczych warstwach. Smaż po 4 minuty po każdej ze stron. Jeśli nie masz frytownicy, użyj głębokiej patelni.
3. minuty po każdej ze stron. Jeśli nie masz frytownicy, użyj głębokiej patelni. Podawaj udekorowane kolendrą i z ulubionym sosem.