Smażone kalmary
Opis przepisu
Absolutna klasyka kuchni śródziemnomorskiej, czyli smażone kalmary. Są niesamowicie proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Możesz przygotować je jako zakąskę do dania głównego lub jako finger food na imprezę.
Główny składnik: Kalmary
Czas całkowity: 40 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko, lekko ubite
1/2 szklanki mleka 2%
1 szklanka bułki tartej
Ok. 230 g oczyszczonych świeżych lub mrożonych kalmarów, rozmrożonych i pokrojonych
Olej do smażenia
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Rozgrzej frytownicę powietrzną do 400°C. W płytkiej misce wymieszaj mąkę i sól. W innej płytkiej misce ubij jajko i mleko. W trzeciej płytkiej misce wymieszaj bułkę tartą, sól i pieprz. Zanurzaj kalmary w mieszance mąki, następnie mieszance jajecznej i mieszance z bułką tartą.
2. Rozdziel kalmary na partie. Układaj je w koszu frytownicy w pojedynczych warstwach. Smaż po 4 minuty po każdej ze stron. Jeśli nie masz frytownicy, użyj głębokiej patelni.
3. minuty po każdej ze stron. Jeśli nie masz frytownicy, użyj głębokiej patelni. Podawaj udekorowane kolendrą i z ulubionym sosem.
Zostaw recenzję