Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości czy rodzinę nietypowymi, ale pysznymi, śledziami na zakąskę, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Śledzie na słodko
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: 12 porcji
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Śledzie moczymy w wodzie całą noc, następnie przez dwie godziny moczymy w mleku. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki.
2. W kąpieli wodnej lekko podgrzewamy sok z cytryny i rozpuszczamy w nim miód akacjowy. Następnie studzimy i zalewamy nim ryby na dwie godziny. Po tym czasie kroimy rybę na dwucentymetrowe dzwonka.
3. Na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez dziesięć minut gotujemy wino i śliwki. Następnie blendujemy śliwki i wino, dodajemy do nich miód gryczany i kakao. Gdy masa będzie gładka odstawiamy ją do wystygnięcia.
4. Śledzie układamy w słoiku i zalewamy ostudzoną masą.