Jeśli lubicie nietypowe i zaskakujące połączenia smaków, ten przepis jest właśnie dla was!
Śledź w sosie cytrusowym z krążkami ziemniaczanymi
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Ugotuj ziemniaki a następnie je ugnieć.
2. Namocz chleb w mleku i zostaw na kilka minut.
3. Zmiksuj ziemniaki, cebulę, chleb oraz mleko, posól i popieprz. Dodaj rozpuszczone masło i ubite żółtka.
4. Ubij białka na sztywno i dodaj do masy.
5. Posmaruj okrągłą blaszkę masłem i posyp bułką tartą. Włóż masę i piecz w 190˚ do zarumienienia.
6. Pokrój filety na kawałki i ugotuj w słonej wodzie al dente.
7. Przygotowanie sosu cytrynowego:
Rozpuść masło i dodaj mąkę, mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawaj powoli bulion rybny ciągle mieszając. Ubij żółtka i dodaj do nich sól, dodaj do sosu powoli, ciągle mieszając. Nie gotuj po dodaniu jajek. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Rybę połóż na środku krążka ziemniaczanego, następnie polej ją sosem cytrynowym.
Rozpuść masło i dodaj mąkę, mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawaj powoli bulion rybny ciągle mieszając. Ubij żółtka i dodaj do nich sól, dodaj do sosu powoli, ciągle mieszając. Nie gotuj po dodaniu jajek. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Rybę połóż na środku krążka ziemniaczanego, następnie polej ją sosem cytrynowym.