Sardynki – przysmak w Portugali. Sos chermoula – przysmak prosto z Maroko. Razem tworzą prawdziwą eksplozję egzotycznych smaków. Smażone w ten sposób ryby mogą stać się przepyszną przystawką lub idealnie letnią przekąską na grillu ze znajomymi.
Sardynki BBQ
Kategoria: Potrawy z sardynkami
Główny składnik: Sardynki
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Grillowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Posiekaj wszystkie składniki sosu (kolendra, pietruszka, czosnek, skórka z cytryny, kminek, papryka, chilli) i przełóż do jednej miseczki. Dolej oliwę, dopraw według uznania i odstaw.
2. Rozgrzej grill (lub patelnię do grillowania). Każdą sardynkę dokładnie natrzyj oliwą i dopraw. Jeśli używasz grilla – nabij każdą sardynkę na szpikulec (od głowy do ogona). Jeśli używasz patelni – natnij rybę w kilku miejscach.
3. Grilluj/smaż sardynki z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do czasu, aż będą ładnie przypieczone. Podawaj polane sosem.