Lekki lunch w ciepły dzień? Polecamy przepyszną sałatkę z wędzonym łososiem i burakiem. Pełno w niej kolorów i smaków. Zakochacie się w niej już po pierwszym kęsie.
Sałatka z wędzonym łososiem i burakiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Zawiń buraka w folię aluminiową i upiecz buraka w 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w plasterki.
2. Pokrój fenkuła w cienkie plastry, pomarańcze obierz w całości i wykrój z ich środka biały element. Łososia pokrój w cienkie paski. Orzechy upraż na patelni, a następnie pokrusz na drobniejsze kawałki. Ser pleśniowy rozdrobnij.
3. W misce wymieszaj ocet balsamiczny, trzy łyżki oliwy i sok wyciśnięty z cytryny.
4. Do miski z sosem dodaj pokrojonego buraka, łososia, fenkuła, szpinak i pomarańcze - wszystko dobrze ze sobą wymieszaj. Posyp z wierzchu orzechami i serem pleśniowym.