Dla miłośników ryb i owoców – tych tradycyjnych i morza. Prawdziwa uczta dla zmysłów, czyli sałatka owocowa z łososiem i krewetkami.
Sałatka owocowa z łososiem i krewetkami
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Nektarynkę oraz morele umyć, przepołowić i pokroić na plasterki. Arbuza pokroić w większą kostkę. Ser niebieski pokroić na drobną kostkę.
2. Owoce mieszamy i przekładamy na duży talerz. Kawałki łososia układamy pomiędzy owocami. Posypujemy serem niebieskim oraz listkami mięty.
3. Czosnek rozgniatamy w moździerzu, przekładamy z masłem na patelnię. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu cytrynowego. Wrzucamy krewetki i smażymy przez chwilę z dwóch stron. Na koniec skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Krewetki układamy na wierzchu sałatki a pozostałym sosem polewamy całą sałatkę.