Podróże kulinarne mogą przenieść nas w najdalsze zakątki świata. Dzisiaj proponujemy Wam podróż do ojczyzny salsy i guacamole – Meksyku. Przeniosą Was tam przepyszne łososiowe tacos.
Rybne tacos
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia meksykańska
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Nagrzej piekarnik do 150 °C. Umieść rybę w naczyniu żaroodpornym.
2. Odetnij łodyżki od papryczek i potnij (posiekaj) na dość duże kawałki. Posiekaj ¾ pęczka kolendry.
3. Przełóż papryczki jalapeño i posiekaną kolendrę do blendera lub robota kuchennego. Dodaj ⅓ szklanki oleju roślinnego i 2 ząbki czosnku. Miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie gruboziarniste purée. Wyciągnij i przelej 2 łyżki sos do średniej miski (będziesz w niej robić pico de gallo). Równomiernie polej pozostałym sosem rybę, rozprowadzając grzbietem łyżki.
4. Wstaw polaną sosem rybę do piekarnika i piecz przez 7-10 minut.
5. Poćwiartuj pomidorki koktajlowe i przełóż do miski z sosem kolendrowym. Obierz ¼ białej cebuli, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do sosu i wymieszaj. Przekrój 1 limonkę na pół i wyciśnij sok z obu połówek do miski. Dopraw 1 łyżeczką soli i ponownie zamieszaj.
6. Posiekaj ¼ główki kapusty. Pokrój kolejną limonkę i wyciśnij sok do miski z kapustą. Dopraw solą i wymieszaj.
7. Awokado przetnij na pół. Wyjmij pestkę i postaraj się wyjąć miąższ w całości (użyj dużej łyżki) tak, aby moc pokroić obie połówki w wąskie paski. Dopraw solą.
8. Wszystkie warzywa ułóż na jednym talerzu obok podgrzanych nad palnikiem lub na patelni tortill.