Z jednej strony zima ciągle trzyma nas mocno, z drugiej – według kalendarza już całkiem niedaleko do jej końca. W każdym razie to wciąż dobry moment na coś pomysłowego, sycącego i rozgrzewającego. Np. kultową amerykańską zupę chowder z wędzonym łososiem!
Rozgrzewający chowder z wędzonym łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. W dużym garnku (najlepiej o grubym dnie) podgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj pora i czosnek i podsmażaj je przez ok. 2 minuty.
2. Dodaj ziemniaka, seler naciowy, po pół łyżeczki soli i pieprzu, a następnie zwiększ ogień na średni i gotuj, ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę.
3. Dodaj bulion i gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
4. Dodaj koncentrat pomidorowy i mleko, a następnie łososia, kapary i pomidory. Następnie gotuj przez kilka minut, ale nie pozwól zupie się zagotować (mleko oddzieli się wtedy od reszty).
5. Dodaj śmietanę, dobrze zamieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw koperkiem i podaj. Smacznego!