Rozgrzewający chowder z wędzonym łososiem

Z jednej strony zima ciągle trzyma nas mocno, z drugiej – według kalendarza już całkiem niedaleko do jej końca. W każdym razie to wciąż dobry moment na coś pomysłowego, sycącego i rozgrzewającego. Np. kultową amerykańską zupę chowder z wędzonym łososiem!

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia amerykańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Rozgrzewający chowder z wędzonym łososiem

Składniki przepisu

Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!

Instrukcja przygotowania

Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!

    1. W dużym garnku (najlepiej o grubym dnie) podgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj pora i czosnek i podsmażaj je przez ok. 2 minuty.
    2. Dodaj ziemniaka, seler naciowy, po pół łyżeczki soli i pieprzu, a następnie zwiększ ogień na średni i gotuj, ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę.
    3. Dodaj bulion i gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
    4. Dodaj koncentrat pomidorowy i mleko, a następnie łososia, kapary i pomidory. Następnie gotuj przez kilka minut, ale nie pozwól zupie się zagotować (mleko oddzieli się wtedy od reszty).
    5. Dodaj śmietanę, dobrze zamieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw koperkiem i podaj. Smacznego!
Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności