Przedstawiamy dobrze wszystkim znane risotto, w mniej znanej, bo rybnej odsłonie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś takiego połączenia smaków, to koniecznie nadrób zaległości.
Risotto z makrelą
Kategoria: Potrawy z makrelą
Główny składnik: Makrela
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Rozgrzej masło na dużej patelni. Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj lekko ugotowany wcześniej ryż i dokładnie wymieszaj. Wlej wino i pozwól mu się gotować do momentu, aż prawie wyparuje.
2. Wlej połowę bulionu, dobrze wymieszaj, a następnie gotuj przez 10 minut. Dodaj pozostały bulion, ponownie zamieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj ryż i gotuj go do miękkości.
3. Zdejmij skórę z makreli i pozbądź się ciemnego mięsa. Mięs jasne rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu z cebulą i szpinakiem, a następnie gotuj tak długo, aż szpinak lekko zwiędnie. Podawaj od razu.