Francuskie rillettes to potrawa, która świetnie spisuje się w głównej roli podczas śniadania, ale także jako doskonały dodatek na przyjęciach i świątecznych stołach. A co najlepsze – wcale nie potrzeba wiele wysiłku, aby ją przygotować.
Rillettes z wędzonym łososiem na każdą okazję
Kategoria: Karnawałowe przekąski
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 6 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Zmiksuj szalotkę, crème fraîche (lub śmietanę) i masło w mikserze aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj do tego wędzonego łososia pokrojonego w niewielkie paski i znowu zmiksuj (przez ok. 15 sekund).
2. Przenieś mieszankę do dużego naczynia, dodaj skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i szczypiorek. Dobrze wymieszaj. Dopraw, jeśli uznasz to za zasadne. Gotowe!
3. Uwaga: Rillettes najlepiej przygotować z trzydniowym wyprzedzeniem i schłodzić przez ten czas w lodówce. Przed podaniem można je chwile ogrzać w temperaturze pokojowej.