Quesadillas z łososiem i sosem chipotle
Opis przepisu
Quesadillas można przygotować z przeróżnymi dodatkami. My podpowiadamy Wam nasze ulubione połączenia smakowe. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to polecamy!
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1/2 szklanki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
2 łyżki mielonej papryczki chipotle w sosie adobo
2 łyżki soku z limonki
szczypta soli i pieprzu
1/4 szklanki serka śmietankowego
60 g świeżego sera koziego
3 tortille
85 g wędzonego łososia w kawałeczkach
1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej papryki
½ szklanki pokrojonego w kostkę awokado
Grubo posiekana świeża kolendra
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. W małej misce wymieszaj pierwsze 5 składników. W innej misce wymieszaj serek śmietankowy i kozi ser, aż się połącz. Powstałą mieszanką posmaruj tortille. Na połowie placka połóż łososia, posiekaną szalotkę oraz paprykę i awokado. Złóż na pół.
2. Połóż quesadille na wysmarowanej oliwą patelni. Smaż na średnim ogniu, aż lekko się zrumienią, a sery się rozpuszczą, po 1-2 minuty z każdej strony. Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem i posypane kolendrą.
Zostaw recenzję