Sezon na świeże warzywa w pełni, a to świetna sposobność, żeby ich smak zagościł w naszej kuchni. W jakiej formie? Tym razem proponujemy wam przepis na Pisto – prostą i szybką potrawę prosto ze słonecznej Hiszpani.
Pyszne pisto z wędzonym łososiem
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia hiszpańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę. Bakłażana pokrój w grubsze plastry i oprósz solą. Cebulę, czosnek oraz ostre papryczki posiekaj drobno – pamiętaj o usunięciu nasion.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj paprykę, ostre papryczki oraz cukinie. Kiedy papryka zmięknie zdejmij z całość z patelni i przełóż do miski.
3. Osolone plastry bakłażana dokładnie opłucz i osusz. Następnie na tej samej patelni podsmaż je z obydwu stron przez ok 3 minuty. Ściągnij z patelni i przełóż do miski.
4. Na patelnię wlej passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Przypraw oregano, następnie dodaj podsmażone uprzednio warzywa.
5. Przekrój łososia na mniejsze kawałki, następnie ułóż je na wierzchu patelni, wbij jajko i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
6. Po tym czasie spróbuj potrawy i dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Pisto najlepiej podawać ciepłe, z kromką świeżego pieczywa.