Pyszne pisto z wędzonym łososiem
Opis przepisu
Sezon na świeże warzywa w pełni, a to świetna sposobność, żeby ich smak zagościł w naszej kuchni. W jakiej formie? Tym razem proponujemy wam przepis na Pisto – prostą i szybką potrawę prosto ze słonecznej Hiszpani.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 3 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia hiszpańska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
2-3 łyżki oliwy
garść oregano
sól i pieprz
2 ostre papryczki
2 duże bakłażany
3-4 ząbki czosnku
2-3 kolorowe papryki (czerwona, żółta, zielona)
2 żółte cukinie
2 cebule
200 ml passaty pomidorowej
1 jajko
150 g łososia wędzonego na gorąco SuperFish
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę. Bakłażana pokrój w grubsze plastry i oprósz solą. Cebulę, czosnek oraz ostre papryczki posiekaj drobno – pamiętaj o usunięciu nasion.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj paprykę, ostre papryczki oraz cukinie. Kiedy papryka zmięknie zdejmij z całość z patelni i przełóż do miski.
3. Osolone plastry bakłażana dokładnie opłucz i osusz. Następnie na tej samej patelni podsmaż je z obydwu stron przez ok 3 minuty. Ściągnij z patelni i przełóż do miski.
4. Na patelnię wlej passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Przypraw oregano, następnie dodaj podsmażone uprzednio warzywa.
5. Przekrój łososia na mniejsze kawałki, następnie ułóż je na wierzchu patelni, wbij jajko i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
6. Po tym czasie spróbuj potrawy i dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Pisto najlepiej podawać ciepłe, z kromką świeżego pieczywa.
Zostaw recenzję