Czy istnieje jakaś potrawa, która jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo uniwersalna i przede wszystkim pyszna? Oczywiście! To klasyczne włoskie penne w wersji z wędzonym łososiem. Oto niezawodny przepis!
Pyszne penne z łososiem
Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia włoska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na jego opakowaniu.
2. W międzyczasie rozgrzej mały rondel na średnim ogniu i rozpuść w nim masło. Dodaj do niego szalotkę i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez ok. 5 minut.
3. Do masła z szalotką dodaj wino i gotuj aż się zredukuje (znów ok. 5 minut). Następnie dodaj śmietanę i gotuj aż całość się zagotuje.
4. Zanim odsączysz makaron, nabierz 1/2 szlanki wody, w której się gotował. Następnie odsącz i umieść go ponownie w garnku.
5. Przelej mieszankę z rondla do garnka z makaronem i dodaj do całości sok z cytryny, łososia i szczypiorek. Jeśli całość wyjdzie zbyt gęsta, dodaj wodę z poprzedniego punktu. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe!