To chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryby. Do niedawna kojarzone tylko z ekskluzywnymi restauracjami, ale dzisiaj zupełnie bezproblemowo można je wykonać samodzielnie w domu. A warto, bo doskonale pasuje do niemalże każdej okazji!
Pyszne domowe sushi na każdą okazję!
Kategoria: Karnawałowe przekąski
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: do 120 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia japońska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Łososia pokrój w cienkie paski. Możesz go podpiec na ruszcie, zamarynować lub zostawić w postaci wędzonej.
2. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.
3. Ryż wsyp do średniej wielkości garnka. Następnie zalej zimną wodą, płucz przez chwilę i odlej. Czynność powtórz dwukrotnie. Potem zalej wodą ryż raz jeszcze i odstaw na 30 minut.
4. Po 30 minutach raz jeszcze odlej i wlej do garnka wodę (maksymalnie do połowy objętości garnka). Następnie zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i nałóż na garnek przykrywkę – zostaw na małym ogniu na 15 minut.
5. Odstaw ryż, odlej pozostałą w garnku wodę. Do garnka dodaj zalewę z octu, soli i cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
6. Ułóż na macie bambusowej płatek wodorostów (błyszczącą stroną do maty).
7. Rozłóż na nori cienką warstwę ryżu. Na końcu płatka pozostaw 1-2cm wolnego miejsca.
8. Następnie rozkładaj składniki pionowo: pokrojonego ogórka, serek śmietankowy, awokado, sałatę i łososia.
9. Złap matę za brzeg i zacznij rolować. Staraj się delikatnie dociskać, tak żeby ryż dobrze skleił się ze sobą. Powstałą rolkę sushi kroimy. Podajemy z wasabi i sosem sojowym.
Kieszonki na grilla z łososiem
Kieszonki na grilla z łososiem