Ta prosta, ale niesamowicie smaczna potrawa to idealny wybór na pożywny obiad lub elegancką kolację. Do jej przyrządzenia wystarczą mrożone filety pstrąga tęczowego SuperFish, które znajdziecie w sklepach sieci Biedronka oraz zaledwie kilka prostych dodatków.
Pstrąg tęczowy pieczony z ziołami
Kategoria: Potrawy z pstrągiem
Główny składnik: Pstrąg
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Liczbę filetów dobieramy adekwatnie do liczby osób, które będą konsumowały nasze danie. Całe opakowanie filetów wystarczy na 3-4 porcje, ale nie musimy wykorzystać wszystkiego na jeden raz – to zaleta filetów mrożonych!
2. Rozmrażamy rybę, postępując zgodnie z podpowiedzią, którą znajdziecie w jednym z naszych artykułów.
3. Rozmrożone filety opłukujemy w wodzie, a następnie suszymy. Rybę wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu). Każdy filet skrapiamy wyciśniętym sokiem z cytryny (1 łyżeczką) i oliwy (1 łyżeczką). Jeżeli dysponujemy dłuższą chwilą, zostawmy rybę w lodówce do zamarynowania, ale równie dobrze możemy przejść od razu do następnego kroku.
4. Filety posypujemy pieprzem, łyżeczką tymianku, a po bokach układamy gałązki rozmarynu i ząbki czosnku (nie musimy ich obierać). Wszystko pieczemy w rozgrzanym do 180 °C piekarniku z opcją termoobiegu przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu filety podajemy z sezonowymi warzywami. Polecamy zielone szparagi lub sałatę z sosem winegret (6 łyżek oliwy łączymy z 2 łyżkami soku z pomarańczy, solą i szczyptą pieprzu, a następnie energicznie mieszamy, np. w małym słoiczku do uzyskania gładkiej emulsji).