Placuszki z cukinii podane z wędzonym łososiem SuperFish, ugotowanym na półmiękko jajkiem oraz polane zielonym sosem z kaparów i pietruszki. Wszystkie te smaki świetnie ze sobą współgrają. Będą idealne na śniadanie – smaczne i pożywne, dodadzą energii na cały dzień.
Placki z wędzonym łososiem oblane sosem z kaparów i pietruszki
Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 15 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Na początku przygotowujemy placuszki. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do niej trzy jajka, mąkę kukurydzianą, płaską łyżeczkę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy placuszki za pomocą łyżki. Smażymy do momentu, aż się zarumienią. Około dwie minuty z każdej strony.
3. Następnie przygotowujemy sos. Blendujemy zieloną pietruszkę, kapary, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz dużą szczyptę soli. W międzyczasie gotujemy pozostałe jajka na półmiękko (6 minut po zagotowaniu wody).
4. Na talerzu układamy placuszki, a na nich łososia wędzonego SuperFish. Całość polewamy sosem z kaparów. Na wierzch kładziemy jajko. Możemy je lekko naciąć, żeby żółtko rozlało się na placki. Posypujemy wszystko świeżą pietruszką i kaparami. Smacznego!