Jeśli najdzie cię ochota na wyraziste azjatyckie smaki, spróbuj naszego łososia z glazurą miso i makaronem ryżowym. Gwarantujemy, że twoje kubki smakowe oszaleją z wrażenia.
Pieczony łosoś z makaronem ryżowym
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia azjatycka
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Gotuj makaron przez 3 minuty w dużym rondlu, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Odstaw do całkowitego odcieknięcia.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 ºC. Wymieszaj pastę miso, ocet balsamiczny, sos sojowy i paprykę, aby uzyskać glazurę miso i posmaruj filety łososia pędzlem do ciasta. Połóż skórkę łososia do dołu na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz przez 6-8 minut.
3. Rozgrzej olej w woku (lub głębokiej i dużej patelni)i smaż przez kilka minut czosnek, imbir, dymkę i chilli, aż zmiękną, a następnie dodaj ugotowany makaron, kiełki i kolendrę. Wymieszaj wszystko razem, aż dobrze się połączą. Na koniec dodaj sos rybny do smażonych warzyw i makaronu, a następnie ułóż na talerzach, wykładając łososia na wierzch.