Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Opis przepisu
Co jest równie proste i smaczne zarówno z grilla, jak i domowego piekarnika? Ziemniaki! A wiecie, że stanowią one idealny duet z śledziami SuperFish? Oto doskonały przepis!
Kategoria: Potrawy ze śledziem
Główny składnik: Śledź
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
8 średniej wielkości młodych ziemniaków
250 g śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
300 g filetów ze śledzia z krojoną cebulką SuperFish
2 łyżki drobno posiekanego kopru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Jeśli zamierzasz przygotować ziemniaki w piekarniku, rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza. Dobrze opłucz ziemniaki i owiń je folią aluminiową. Przekłuj każdy z nich kilkukrotnie widelcem i umieść w piekarniku na 45 minut (lub połóż na podobny czas na grillu).
2. Dopraw śmietanę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, po czym wymieszaj ją z pokrojonymi filetami śledzia i cebulką ze słoika. Gdy ziemniaki się upieką, wyjmij je z folii i głęboko natnij wzdłuż. W powstałym nacięciu umieść solidną porcję śledzia w śmietanie. Podaj przyozdobione koprem. Smacznego!
Zostaw recenzję