Znudziła się Wam nieco jajecznica czy „zwykłe” naleśniki na śniadanie? Spróbujcie pankejków na wytrawnie! Najlepiej z przepyszną pastą z groszku, dzikim łososiem wędzonym w dymie klonowym oraz jajkiem w koszulce.
Pancakes z pastą z groszku, wędzonym łososiem oraz jajkiem poszetowym
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce wymieszać 1 jajko i mleko, dodać cukier. Rozmieszać i dodać przesiane składniki, dokładnie ze sobą połączyć składniki dodając w międzyczasie olej. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlewać małą gałką do lodów bądź łyżką porcje ciasta. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
2. Do wrzącej wody wsypać mrożony groszek. Gotować kilka minut. Odcedzić pozostawiając odrobinę wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sól i pieprz. Zblendować w malakserze bądź rozdrobnić i rozmieszać pastę widelcem.
3. Do 1l wody dolać ocet bądź wsypać sól. Wbić jedno jajko do miseczki nie uszkadzając żółtka. Zagotowaną wodę mieszać tworząc wir. Jajko przelać do wiru i poczekać 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Zrobić to samo z pozostałymi jajkami.
4. Pankejki posmarować pastą z groszku, położyć odrobinę wędzonego łososia, na górze umieścić jajko w koszulce.