Pancakes z pastą z groszku, wędzonym łososiem oraz jajkiem poszetowym
Opis przepisu
Znudziła się Wam nieco jajecznica czy „zwykłe” naleśniki na śniadanie? Spróbujcie pankejków na wytrawnie! Najlepiej z przepyszną pastą z groszku, dzikim łososiem wędzonym w dymie klonowym oraz jajkiem w koszulce.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 60 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
100g łososia dzikiego wędzonego w dymie klonowym Superfish
5 jajek
150g mąki pszennej
10g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150ml mleka
30g oleju
100g groszku mrożonego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu
woda
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce wymieszać 1 jajko i mleko, dodać cukier. Rozmieszać i dodać przesiane składniki, dokładnie ze sobą połączyć składniki dodając w międzyczasie olej. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlewać małą gałką do lodów bądź łyżką porcje ciasta. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
2. Do wrzącej wody wsypać mrożony groszek. Gotować kilka minut. Odcedzić pozostawiając odrobinę wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sól i pieprz. Zblendować w malakserze bądź rozdrobnić i rozmieszać pastę widelcem.
3. Do 1l wody dolać ocet bądź wsypać sól. Wbić jedno jajko do miseczki nie uszkadzając żółtka. Zagotowaną wodę mieszać tworząc wir. Jajko przelać do wiru i poczekać 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Zrobić to samo z pozostałymi jajkami.
Zostaw recenzję