Paluszki rybne (choć pyszne w swojej prostocie) można udoskonalić. I to nie byle jakim składnikiem, bo parmezanem. Dzięki niemu całe danie nabiera charakteru i zupełnie nowego posmaku.
Paluszki rybno-parmezanowe
Kategoria: Potrawy z miruną
Główny składnik: Miruna
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
2. Przygotuj 3 miseczki: w pierwszej wymieszaj ze sobą mąkę, sól i pieprz, w drugiej roztrzep jajka, a w trzeciej wymieszaj bułkę tarta ze startym serem oraz ziołami.
3. Pokrój filety w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy z kawałków zanurz w mące w taki sposób, aby obie strony ryby były nią pokryte. Następnie, każdy z kawałków zanurz w jajku oraz bułce tartej.
4. Wyłóż blaszkę do pieczenia folią i rozsmaruj na niej olej. Na przygotowanej w taki sposób blasze rozłóż kawałki ryby i każdy z nich posmaruj oliwą.
5. Piecz przez 10-12 minut – do uzyskania złotego koloru i kruchej konsystencji ryby.