Opis przepisu

Paluszki rybne (choć pyszne w swojej prostocie) można udoskonalić. I to nie byle jakim składnikiem, bo parmezanem. Dzięki niemu całe danie nabiera charakteru i zupełnie nowego posmaku.

Kategoria: Potrawy z miruną
Główny składnik: Miruna
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Pieczenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

½ kg filetów z miruny nowozelandzkiej
1/3 szklanki mąki
2 duże jajka
1/3 szklanki startego parmezanu
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka bułki tartej 2 łyżki ulubionych przypraw ziołowo-czosnkowych
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
2. Przygotuj 3 miseczki: w pierwszej wymieszaj ze sobą mąkę, sól i pieprz, w drugiej roztrzep jajka, a w trzeciej wymieszaj bułkę tarta ze startym serem oraz ziołami.
3. Pokrój filety w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy z kawałków zanurz w mące w taki sposób, aby obie strony ryby były nią pokryte. Następnie, każdy z kawałków zanurz w jajku oraz bułce tartej.
4. Wyłóż blaszkę do pieczenia folią i rozsmaruj na niej olej. Na przygotowanej w taki sposób blasze rozłóż kawałki ryby i każdy z nich posmaruj oliwą.
5. Piecz przez 10-12 minut – do uzyskania złotego koloru i kruchej konsystencji ryby.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności