Opis przepisu

Jeśli jesteście fanami azjatyckich, pikantnych smaków, koniecznie spróbujcie łososia z ostro-słodkim sosem kokosowym. Jesteśmy pewni, że już pierwszy kęs tego dania sprawi, że będziecie przygotowywać je częściej niż cokolwiek innego.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Gotowanie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

4 kawałki łososia
2 ząbki czosnku
½ małej cebuli, posiekana
Imbir, starty kawałek ok. 2cm
1 łyżeczka płatków chilli
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki posiekanej kolendry
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy i smaż przez 3 minuty czosnek, cebulę, imbir i płatki czerwonej papryki, aż zmiękną. Dodaj mleko kokosowe i zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje, 10 do 12 minut.
2. W międzyczasie rozgrzej dużą żeliwną patelni. Dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie skrop patelnię oliwą z oliwek i obsmaż łososia, 4 minuty z każdej strony.
3. Podawaj łososia z ciepłym pikantnym sosem z mleka kokosowego i posyp płatkami czerwonej papryki i kolendrą.

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności