Omlet tamagoyaki z łososiem na toście z awokado
Opis przepisu
Japoński, zawijany omlet tamagoyaki na chrupiącym toście z pastą z awokado.
Kategoria: Potrawy z łososiem
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia japońska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
1 opakowanie wędzonego łososia SuperFish
20 g pokrojonej mozarelli
15 g świeżego szpinaku
4 jajka
2 łyżki bulionu dashi (można zastąpić jasnym sosem sojowym)
2 łyżki Mirin
1 łyżeczka cukru
10 ml oleju ryżowego lub łyżka masła
2 kromki chleba tostowego
1 dojrzałe awokado
1 szalotka lub czerwona cebula
1 ząbek czosnku
Kilka kropel soku z cytryny
Szczypta soli i pieprzu
Pokrojony szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Mozzarellę i łososia pokroić w ok. 2 centymetrowe plastry. Szpinak posiekać i przełożyć na patelnie. Obrane awokado zmiażdżyć widelcem w misce, dodać kilka kropel cytryny, drobno posiekaną cebulkę oraz starty czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
2. Posiekany szpinak smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu na małym ogniu, aż zrobi się miękki i straci swoją objętość. Wbić jajka do miski i wymieszać je widelcem lub trzepaczką. Dodać do jajek bulion dashi, mirin, cukier oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
3. Postawić patelnię na małym ogniu. Rozsmarować olej ryżowy lub masło na patelni, nadmiar tłuszczu odsączyć złożonym papierem ręcznikowym. Na patelnie wlać ok. 1/4 masy jajecznej, tak, aby pokryła cały spód patelni. Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, należy ułożyć nadzienie z łososia, sera oraz szpinaku. Podważyć łopatką brzegi omletu, zaczynając od boków, a następnie zwinąć w płaski rulon, zaczynając od końca, przy którym jest nadzienie (nie zwijać jak naleśnik, tylko złożyć na cztery).
4. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, którego wcześniej użyliśmy, przesuwając omlet na koniec patelni. Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię, aby płynna masa dostała się pod niego. Gdy warstwa omletu zacznie tężeć, przetoczyć po niej rulonik, formując większą rolkę. Trzecią i ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób. Po usmażeniu omlet ułożyć na ręcznik papierowy i dokładnie owinąć, lekko dociskając od góry. Odczekać kilka minut aż ostygnie i pokroić go w 3-4 centymetrowe porcje.
Zostaw recenzję