Opis przepisu

Japoński, zawijany omlet tamagoyaki na chrupiącym toście z pastą z awokado.

Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia japońska
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki:

Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.

1 opakowanie wędzonego łososia SuperFish
20 g pokrojonej mozarelli
15 g świeżego szpinaku
4 jajka
2 łyżki bulionu dashi (można zastąpić jasnym sosem sojowym)
2 łyżki Mirin
1 łyżeczka cukru
10 ml oleju ryżowego lub łyżka masła
2 kromki chleba tostowego
1 dojrzałe awokado
1 szalotka lub czerwona cebula
1 ząbek czosnku
Kilka kropel soku z cytryny
Szczypta soli i pieprzu
Pokrojony szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie:

Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.

1. Mozzarellę i łososia pokroić w ok. 2 centymetrowe plastry. Szpinak posiekać i przełożyć na patelnie. Obrane awokado zmiażdżyć widelcem w misce, dodać kilka kropel cytryny, drobno posiekaną cebulkę oraz starty czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Omlet tamagoyaki z łososiem na toście z awokado
2. Posiekany szpinak smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu na małym ogniu, aż zrobi się miękki i straci swoją objętość. Wbić jajka do miski i wymieszać je widelcem lub trzepaczką. Dodać do jajek bulion dashi, mirin, cukier oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
Omlet tamagoyaki z łososiem na toście z awokado
3. Postawić patelnię na małym ogniu. Rozsmarować olej ryżowy lub masło na patelni, nadmiar tłuszczu odsączyć złożonym papierem ręcznikowym. Na patelnie wlać ok. 1/4 masy jajecznej, tak, aby pokryła cały spód patelni. Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, należy ułożyć nadzienie z łososia, sera oraz szpinaku. Podważyć łopatką brzegi omletu, zaczynając od boków, a następnie zwinąć w płaski rulon, zaczynając od końca, przy którym jest nadzienie (nie zwijać jak naleśnik, tylko złożyć na cztery).
Omlet tamagoyaki z łososiem na toście z awokado
4. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, którego wcześniej użyliśmy, przesuwając omlet na koniec patelni. Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię, aby płynna masa dostała się pod niego. Gdy warstwa omletu zacznie tężeć, przetoczyć po niej rulonik, formując większą rolkę. Trzecią i ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób. Po usmażeniu omlet ułożyć na ręcznik papierowy i dokładnie owinąć, lekko dociskając od góry. Odczekać kilka minut aż ostygnie i pokroić go w 3-4 centymetrowe porcje.
5.
Chleb tostowy podpiec w tosterze lub na patelni. Przypieczony chleb tostowy smarujemy grubą warstwą pasty z awokado, po czym kładziemy na niego kawałek omletu. Dekorujemy kanapkę posiekanym szczypiorkiem.
Omlet tamagoyaki z łososiem na toście z awokado

Zostaw recenzję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Copyright © 2024 Wpływa Ryba. All Rights Reserved. Zaprojektowano przez Jump Group
Mapa strony   |   Regulamin i Polityka prywatności