Dobra jajecznica to coś więcej niż kilka usmażonych jajek. Tak naprawdę można z niej zrobić najprawdziwszy superfood, który doskonale nastroi Cię na cały dzień. Jak? Wystarczy kilka odpowiednich dodatków – np. łosoś wędzony na zimno!
Niezawodny superfood – jajecznica z wędzonym łososiem
Kategoria: Gotowe w 15 minut
Główny składnik: Łosoś
Czas całkowity: 30 minut
Poziom trudności: Łatwy
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnie świata
Metoda przyrządzania: Smażenie

Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Jeśli zamierzasz wykorzystać w tym przepisie pomidory - pokrój je w kostkę. Z kolei jeśli chcesz dodać awokado - obierz je i pokrój w plastry.
2. Jeśli dodajesz pestki dyni, zacznij od uprażenia ich w rozgrzanym rondlu. Gdy zaczną strzelać, zdejmij je z ognia i przełóż na talerz.
3. Rozgrzej olej na patelni. Jeśli chcesz wykorzystać szpinak i pomidory - podsmaż je na nim w pierwszej kolejności przez ok. 2 minuty. Na tym etapie dodaj również czosnek.
4. Dodaj kurkumę, przyprawę curry i rozbij jajka na patelni. Zmniejsz ogień do średniego i energicznie mieszaj całość, aż zetną się tak, jak lubisz. Jajecznica gotowa! Podawaj z pociętym w paski łososiem wędzonym na zimno!
5. Opcjonalnie: Przekrój 2 ciabatty na połówki. Ułóż na nich kolejno plastry awokado, jajecznicę, łososia wędzonego i dopraw ulubionymi ziołami. Gotowe!