Moqueca Baiana
Opis przepisu
Ta tajemniczo brzmiąca potrawa wywodzi się z Brazylii. Jest ichniejszym odpowiednikiem gulaszu, który z kolei przywędrował do Polski z Węgier. Moqueca różni się od doskonale znanej nam potrawy przede wszystkim rodzajem mięsa – jest przygotowywana z owoców morza i ryb. Pomimo egzotycznych korzeni, możecie z powodzeniem przygotować ją w swojej kuchni, wykorzystując w tym celu dorsza atlantyckiego.
Kategoria: Potrawy z dorszem
Główny składnik: Dorsz
Czas całkowity: 40 minut
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia brazylijska
Metoda przyrządzania: Gotowanie
Składniki:
Kliknij w składniki, które masz aktualnie w swoim domu, żeby zaznaczyć je i ułatwić sobie stworzenie listy zakupów! Kolejne kliknięcie odznaczy je ponownie.
500 g dorsza atlantyckiego bez skóry (pokrojonego w kostkę ok. 2.5 cm)
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka oliwy z oliwy
400 ml mleka kokosowego
400 ml pomidorów z puszki
1 szklanka bulionu
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku (sprasowane)
1 mała cebula (pokrojona w drobną kostkę)
1 czerwona papryka (pokrojona w paski)
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka kminku
1 łyżka papryki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kliknij w etap, który już za Tobą, aby oznaczyć go jako wykonany, co ułatwi Ci dalsze kroki! Kolejne kliknięcie odznaczy go ponownie.
1. Zamarynuj rybę: włóż ją do miski i zalej sokiem z limonki, łyżeczką oliwy oraz solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej rybę do czasu, aż będzie delikatnie zarumieniona. Przełóż rybę na talerz i odstaw.
3. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj paprykę.
4. Dodaj pozostałe składniki, również bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez ok 15-20 minut – do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
5. Dodaj do gulaszu usmażoną wcześniej i pokrojoną na kawałki rybę.
6. Dodaj sok z limonki i udekoruj całość kolendra. Smacznego!
Zostaw recenzję