Przepis na sos Aioli pochodzi prosto ze słonecznej Prowansji. Skoro za oknem plucha i przymrozek, powinniśmy zadbać o to, żeby słońce gościło przynajmniej na naszych talerzach. Z takim przepisem o aromaty, unikalne smaki i lato nie trudno. Kilka prostych składników, a efekt zachwyca!
Miruna z sosem AIOLI
Kategoria: Potrawy z miruną
Główny składnik: Miruna
Czas całkowity: 30 minut
Ilość porcji: dla 2 osób
Rodzaj kuchni: kuchnia francuska
Metoda przyrządzania: Smażenie
Składniki przepisu
Przede wszystkim sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do tego przepisu. Zwróć uwagę na ilości!
Instrukcja przygotowania
Następnie postępuj zgodnie z instrukcjami!
1. Mirunę umyj, osusz papierowym ręcznikiem a następnie posyp solą i pieprzem.
2. Rozgrzej olej. Włóż rybę na patelnię i smaż 2 minuty. Po tym czasie obróć ją i smaż jeszcze 2-3 minuty (w zależności od grubości filetu). Zdejmij rybę z ognia, polej sokiem z cytryny i posyp natką pietruszki.
3. Żółtko utrzyj z dodatkiem szczypty soli i sokiem z cytryny. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj cienkim strumieniem olej. Masa powinna zwiększyć swoją objętość i lekko zmienić kolor na jaśniejszy.
4. Na koniec dodaj łyżkę wody i lekko dosól. Aioli włóż do naczynka, a na wierzch wlej odrobinę oliwy z oliwek.